Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlomená žena

23. 4. 2018

Zlomená žena

Autor >> Simone de Beauvoir
Originální název >> La femme rompue
Překlad >> Eva Janovcová, Eva Pilařová
Nakladatelství >> Jiskry
Vydáno >> 1970
Počet stran >> 180
Žánr >> Světová literatura, román

Do téhle knihy a do autorky jsem se díky tomuto dílu zamilovala! Je to totiž úžasné! 

Jsou to vlastně tři povídky o třech ženách zlomených třemi různými způsoby. Každá povídka je napsána jinou formou a to všechno dává dohromady skvělé dílo!

Jedna žena je zlomená tím, že její literární díla již nedosahují takové kvality jako dřív, věk má téměř důchodový a tudíž na její místo nastupuje mladší generace. Když se nad tím člověk zamyslí, je to úděl každého z nás.

Druhá žena, druhá povídka psaná formou monologu, která nese i stejný název, je zlomená způsobem, který bych nikomu nepřála. Zemřela ji totiž dcera a to je hrozné, když rodič přežije své dítě. Z monologu číší zoufalství a beznaděj. Z této situace opravdu není úniku.

Třetí příběh je prezentován formou deníku, který si píše třetí zlomená žena. Její úděl je hrozný, ale setkáváme se s ním dnes a denně a takto trpí, nechce se mi to ani psát, téměř každá druhá žena! Její manžel ji totiž nějakou dobu nemiluje a tu stejnou dobu ji i podvádí. Do tohoto příběhu jsem se vžila asi nejsnadněji, protože s tímto mám zkušenosti, i když rozhodně ne takového rozměru.

Musela jsem kroutit hlavou nad tím, jak tato žena vede vnitřní boj: svého muže miluje a nedokáže ho opustit, ale zároveň ho nenávidí pro to, co ji udělal a stále dělá. Její myšlenky uvedené v deníku jsou pro mne naprosto nepochopitelné. Já bych to nevydržela, já bych nebyla tak.. musím to napsat, tak hloupá jako ona, já bych ho opustila asi hned, co by mi to řekl.

Celé to bylo velmi smutné a zároveň krásné čtení. Smutné pro to, co příběhy představovali a krásné pro to, že toto dílo prostě krásné JE.

Jednou si od této skvělé ženy přečtu další díla! Ale, naštěstí a bohužel, můj pořadník na knihy je opravdu dlouhý!

Vřele doporučuji ke čtení, vhodné pro všechny věkové skupiny od 15+ (řekla bych)!

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář