Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žízeň

30. 12. 2017

Žízeň

Autor >> Jo Nesbø
Originální název >> The Thirst
Překlad >> Kateřina Krištůfková
Série >> Harry Hole (11.)
Žánr >> Detektivka, Thriller
Nakladatelství >> Kniha Zlín
Vydáno >> 2017
Počet stran >> 600

Má tempo. Má napětí. Má spád. 

Je tam všechno, co byste čekali! Vraždy. Lásku.  Myšlenkové pochody. Prostě typický Harry Hole a tenhle je podle mě jeden z nejlepších!

Na to, že je Harry zamilovaný do Ráchel, jsem si zvykla a líbí se mi to. Je to jednoduše roztomilé. Že Harry a Oleg fungují jako skutečný otec a syn, je krásné. Ale (NEBUDU SPOILOVAT!) když přišla řeč na osobní život Katrine, tak jsem tedy opravdu čuměla! Katrine fandím a je mi hrozně sympatická, už třeba jenom tím, jak to umí s Harrym, že on na ni dá. Jsou prostě správná dvojka.

K ději a k vraždám nemám žádnou hanu, akorát to asi není nic pro slabší povahy. Myslela jsem si, že nejbrutálnější je Sněhulák, ale to jsem ještě netušila, co mě čeká v Žízni! Líbí se mi detailní popisy a vysvětlení a tím se čtenář dostává přímo do centra dění. Musím pochválit také práci s postavou Harryho, který se vyvíjí podle mých představ. Když si vzpomenu na první díly a porovnám to s Žízní - je to prakticky nesrovnatelné, i když samozřejmě jádro Harryho zůstává stejné a v tom je to kouzlo jeho osobnosti. Kdybych se s ním setkala a poznala ho, asi by se mi těžko odcházelo od stolu - je, podle mě, hrozně zajímavá osobnosti a také komplikovaná. Jo to prostě uměl vymyslet!

Jediné co asi vytknu je závěr. Mělo to, podle mě, skončit tou scénou v lese. Dobře, ještě nějaké vysvětlení na oddělení, ale tím to mělo skončit. Závěr, který si připravil Jo se mi nezdál. Přišel mi až moc vyumělkovaný. Vychází z předpokladu, že Harry správně odhadne, jak zločinec myslel a myslí. Nejsem odborník, ale tohle by v praxi asi nefungovalo.

Milovníci Holeovek - MUSTREAD! Dobré je, že knihu lze číst i bez čtení předchozích dílů, takže je vhodná i pro ty, kdo začínáte s Harrym! Vřele doporučuji!

Čtěte.. čtěte cokoli! Je to krásné!

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář