Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti III. - Knihovna duší

26. 1. 2018

Knihovna duší

Autor >> Ransom Riggs
Originální název >> Library of Souls - The Third novel of Miss
Překlad >> Bronislava Grygová
Série >> Sirotčinec slečny Peregrinové
Vydáno >> 2016
Nakladatelství >> Jota
Počet stran >> 496
Žánr >> Román, fantasy
Obálka >> René Senko

Konečně jsem tu se třetím, posledním, dílem Sirotčince slečny Peregrinové. O akci je v tomto díle postaráno z různých úhlů, proto se kniha čte snadno. Nicméně je to všechno zdlouhavé.

Já samozřejmě miluju, když jsou scény a postavy vykresleny tak pěkně, že si je dokážu celkem dokonale představit, ale toto je vážně trochu moc. Když to porovnám s prvním dílem, tak tento je vyloženě vleklý a zdlouhavý. A není to tím, že by zde byl nedostatek akce a napětí! Opravdu si nemyslím, že by veškeré myšlenkové pochody a nápady museli být tak detailně popsány. Jedna akce na několika stranách je, pokud to není vyloženě nutné, zbytečná.

Konec knihy mě velmi překvapil. Opravdu jsem nečekala, že to dopadne takhle, takže jsem byla překvapená - což se mi u takovéto knihy dlouho nestalo. Celou tu pasáž s koncem jsem četla s napětím a očekáváním, jak to nakonec bude, a opravdu se mi velmi ulevilo, že Jacobova rodina zasáhla.

Opět musím samozřejmě pochválit dobové fotografie, které knize dávají šmrnc a skvěle dokreslují atmosféru a děj knihy. To byl opravdu skvělý nápad!

Velké plus, nad všechny, musím dát popisu Ďáblova akru, protože ten byl absolutně dokonalý! Smekám! Sdílela jsem pocity ze smradlavé Stoky, žijících lidí a číhajícího nebezpečí. Opravdu, jako kdyby mě tam autorovo umění dovedlo!

Také tu je k zamyšlení to, že se hlavním hrdinům neustále něco děje. Už od druhého dílu jdou podivní od jednoho maléru k druhému. Od jednoho ohrožení na životě k druhému. A přesto se opět Jake setká s oběma rodinami. Všechno nakonec dobře dopadne a to mi ze všeho nejvíc připomíná pohádku. Chtěla jsem nejprve tuto sérii označit jako mírně hororovou a ne tak úplně vhodnou pro mladé a děti, ale je to skutečně tak. Je to opravdu pohádka s akcí a procházkou peklem.

Dočetla jsem tedy celou sérii. Zklamalo mě, jak byl první díl nabušený akcí, novými věcmi, očekáváním, druhý díl byl o kapku slabší, tak jsem čekala, že vrchol bude ve třetím díle, ale toho jsem se nedočkala. Žádné stupňované napětí - autor prostě dávkuje maximální napětí, boj o holý život a pak najednou klid a po chvíli opět boj o životy. Kdyby se to mírně stupňovalo, bylo by to lepší, ale tenhle styl mi připomínal kopce v San Franciscu.

Byla to skvělá zkušenost, zajímavá četba. S obdobnou knižní sérií jsem se dlouho nesetkala, když například pominu HP a podobně. Jsem ráda, že jsem se s knihou i s autorem mohla seznámit. Ale tuto sérii zařazuji do skupiny "jednou a dost".

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář