Jdi na obsah Jdi na menu
 


Selský baroko

29. 1. 2018

Selský baroko

Autor >> Jiří Hájíček
Série >> Volná "venkovská trilogie morálního neklidu"
Obálka >> Martin Hrdina
Vydáno >> 2013
Nakladatelství >> Host
Počet stran >> 208
Žánr >> Román

Jak se mi tak zdá, nejspíš jsem si velmi oblíbila venkovské romány - zřejmě se do toho všeho dění dokážu velmi dobře vcítit, protože taky žiju na vsi. Ale určitě za to může také talent pana Hájíčka, který se nedá popřít! 

V této knize se setkáváme se spoustou postav, ať už důležitých více či méně, ale jsou tam a jsou součástí příběhu. Je zde také zmíněno více míst, které náš hlavní hrdina Pavel navštěvuje - ať už jsou to vesnice či města. Ze začátku mě to také mátlo, asi jako množství postav, ale zvykla jsem si kupodivu celkem rychle.

Vztahy na vsi jsou zde popisovány asi tak, jaké doopravdy jsou v každé druhé, když ne v první, vsi. Na tom není nic zvláštního. Ovšem když jsem prvně viděla zmínku o Daniele, hned jsem věděla, že to nebude jen tak. A jistě! 

Samozřejmě, že se zde musí objevit minimálně jeden románek, bez toho by to přeci nebylo ono. Začátky a popis celého toho jejich vztahu se mi zdál jako z červené knihovny. On o ní snil. Ona se ho pokoušela svést. On si bránil, aby nepohladil její vlasy. Ona se ho letmo dotýkala. A jak jinak tohle může skončit? Ano správně... po několika dnech je Pavel doma a přikrývá se dekou, pod kterou ještě nedávno ležela ona a deka voní přesně tak, jako voněla ona! (Ach, jaké překvapení!)

Velmi se mi líbilo také povolání Pavla. Nebyl to žádný boháč, byl to normální, "obyčejný" genealog. Přišlo mi to ohromně zajímavé a i úryvky z archivů a kronik. Celkově historie obcí. Dohledávání lidí a dat na hřbitově. Je to zajímavé už jenom kvůli tomuhle!

A konec? Tak ten mne překvapil ze všeho nejvíc! 

Těšte se a čtěte!

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář