Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozum a cit

22. 8. 2018

Rozum a cit

Autor >> Jane Austenová
Originální název >> Sense and Sensibility
Překlad >> Eva Kondrysová
Grafická úprava >> Helena Wernischová
Žánr >> Román, světová literatura, klasická literatura
Vydáno >> 1989
Nakladatelství >> Vyšehrad
Počet stran >> 288

Tato kniha, ač je opravdu pěkná, krásná klasika, postrádá známky humoru. Chápu, že do knihy tohoto typu se to nehodí, ale vždyť jsem skoro ani nepostřehla, že by se někdo v knize například zasmál!

V příběhu jsem se ztrácela hlavně ze začátku, poté někdy uprostřed příběhu jsem si myslela, že už se velmi dobře orientuji, ale v závěru jsem byla opět zmatená.

Celkově i autorka mi přišla lehce zmatená, jako že neví, kudy se má příběh ubírat, jak proplést dějové linky jednotlivých postav a jak zakončit příběhy postav.

Příběh má dvě hlavní hlavní hrdiny - dvě sestry, Elinor a Mariannu Dashwoodovy, které mají ještě staršího bratra a mladší sestru. Dívky se potýkají s první zamilovaností, nemocemi, zklamáním a vším, co k tomu patří a vše je popsáno velmi dobře a do detailu je vyobrazeno i to, jak se hrdinky cítí a to mi přišlo skvělé. Ráda se vciťuji do postav a v duchu si procházím místa v knihách - zde se mi to opět povedlo a já jsem jenom ráda!

Je to kniha odpočinková, žádné převratné momenty se zde nekonají, možná nějaké menší překvapení v podobě rozhodnutí mužů, ale nic, co by se nedalo očekávat.

Kniha neurazí, ale rozhodně bych ji nezařadila to výběru TOP - zas až tak mne nenadchla, ale jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla, protože tohle prostředí a dobu miluji a je skvělé, že jsem se mohla obohatit a o tento čtenářský zážitek.

Nikys

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář