Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příběh ztracené holčičky (Geniální přítelkyně - IV.)

4. 7. 2019

Příběh ztracené holčičky

Autor >> Elena Ferrante
Originální název >> Storia della bambina perduta
Překlad >> Alice Flemrová
Vydáno >> 2018
Nakladatelství >> Prostor
Počet stran >> 424

Teď už můžu říct.. v podstatě fenomén dnešní doby. Není čtenáře, spíš čtenářky, která by o tomto příběhu neslyšela.

Těšila jsem se na vyvrcholení příběhu, jak to celé dopadne a nakonec jsem z toho byla smutná. Smutná z toho, že příběh skončil. Myslím si, že mi po těch dvou přítelkyních bude snad i chvíli smutno (ale nebojím se, že by to nespravil nějaký další příběh)!

I když jsou Elena a Lila obě dvě geniální přítelkyně, tak bych jim dala občas facku - ano, i v tomto posledním díle, který se zabývá dobou starších dospělých. 

Jsou pro sebe jako oheň a voda, nemohou bez sebe žít ale nemohou být vedle sebe. Ani nevím, jak označit toto přátelství.... 

Genialitu spatřuji hlavně v autorčině umu. Toto dílo, celá sága, je neuvěřitelný výkon mysli a talentu. Také bych jednou chtěla .. no nic, to je jedno.

Nevím, jak psát o tomto příběhu, o této knize, každý má na to svůj názor, někdo tomu propadl a někdo to prostě jen přečetl.. Uznávám, že to není četba pro každého, ale vřele ji doporučuji hlavně ženskému čtenářskému spolku, který je dost početný, ale neříkám, že to není četba pro muže. 

Někomu sedne někomu ne. Já ji doporučuji, alespoň zkusit, všem. Také jsem začala opatrně. Koupila jsem si na bazaru pouze první díl.. a pak bylo jasno, už v průběhu čtení jsem věděla, že musím pokračovat.

A možná, jednoho dne, si přečtu něco dalšího od této geniální autorky!

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář