Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou (Geniální přítelkyně - III.)

26. 4. 2019

Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou

Autor >> Elena Ferrante
Originální název >> Storia di chi fugge e di chi resta 
Překlad >> Alice Flemrová
Série >> Neapolská sága
Vydáno >> 2017
Nakladatelství >> Prostor
Autor obálky >> Aleš Lederer
Počet stran >> 368

 

Tento díl je trochu jiný než dva předchozí.. z jednoho důvodu. Velká část je zde věnovaná politické situaci, boji mezi komunisty a fašisty - což, musím se přiznat, mě moc nebavilo a proto mi přišlo, že se příběh vleče.

Co se týče Lily, tak její dějová linka se v první polovině zdála velmi nezáživná, až nudná, což mě zklamalo.

 

Druhá polovina knihy nabrala na obrátkách - konečně. I když jsem občas měla pocit, že těch postav je tam hrozně moc, některé se mi dokonce pletli dohromady a o některých jsem musela přemýšlet, jestli jsem se s nimi při čtení už někdy vůbec setkala. Nakonec jsem si vzpomněla a snad správně zařadila všechny - kdyby ne, tak pomůže přehled postav - což je super nápad do takovéto knihy!

 

Elena a Lila se pomalu ale jistě jedna druhé vzdalují a odcizují. Což je pochopitelné, když Elena plánuje velké změny a některé i ji samotnou velmi překvapí. Každá má své starosti, svůj život. Svůj dospělý život.

Jejich přátelství mi přijde jako na houpačce, jednou tak a po druhé onak. Někdy jsem měla chuť je obejmout a, což se dělo vícekrát, jsem měla na mysli to, že by si obě dvě zasloužily facku na probrání. Zdálo se mi, že některé situace řeší až přehnaně moc, zbytečně je vyhrocují a jiným nevěnují tolik pozornosti. 

Ale to je zřejmě to kouzlo italské osobnosti - já sice mám také nějakou tu divokou krev v sobě, ale tyhle holky jsou opravdové italky a tak to podle toho vypadá - má to své kouzlo. Přijde mi to tím opravdovější a uvěřitelnější.

 

Zbývá už jen poslední díl, na který se velmi těším a jsem opravdu hodně zvědavá, jak to celé dopadne, protože tohle může dopadnout jakkoli!

 

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář