Jdi na obsah Jdi na menu
 


Píseň ledu a ohně VI. - Hostina pro vrány

31. 12. 2018

Hostina pro vrány

Autor >> George R. R. Martin
Originální název >> A Feast for Crows
Série >> Píseň ledu a ohně
Překlad >> Hana Březáková
Žánr >>  Fantasy, Román, světová literatura
Vydáno >> 2012
Nakladatelství >> Talpress
Počet stran >> 864
Autor obálky >> Martina Pilcerová

Tomuto dílu musím vytknout co do překladu.. protože tak velké množství chyb, to jsem v celých předchozích dílech neviděla dohromady - natož v jednom jediném! za to jsem strhla polovinu hvězdičky v hodnocení na www.databazeknih..cz - bohužel

Prvních pár kapitol bylo fajn, ale pouze těch, které se týkaly už známých postav. Pak totiž přibyly postavy se zvláštním pojmenováním - a jak byly nové, tak jsem se v nich nemohla v vůbec zorientovat a také zabraly značnou část knihy - proto děj tolik neubíhal.

V této knize se celý děj točí kolem pár hlavních postav, ne všech, jak tomu bylo zvykem u předchozích dílů - a musím přiznat, že to bylo zajímavé.. množná dokonce i lepší. Šlo zde hlavně o Jaimeho, Cersei, Brienne, Alayne (či Sansu, jak kdo chce) a také pod mnoha jinými jmény o Aryu. Také tu měl dost prostoru Sam, jehož první kapitoly mne až tak nebavily, to až spíš ke konci se jeho příběh stal zajímavý - a to nejen díky Fialce, ale mistru Aemonovi. Naopak mi chyběl příběh Jona Sněha, ale doufám, že v dalším díle dostane víc prostoru!

Na nervy mi v tomto díle velmi lezl malý lord Robert, protože větší fňukna v celém příběhu snad ani není! 

Král Tommen je malý a velmi mladý, takže o jeho kralování vůbec není řeč, prostě se musí rozhodovat, jestli má dělat to, co mu poručí jeho matka, Cersei, nebo jeho žena, malá královna Margaery. No nemá to lehké, chlapec.

V poslední kapitole o Cersei jsem pocítila jistou útěchu za veškeré její chování, protože ona si zaslouží mnohem víc - tedy mnohem horší osud! Pořád a stále doufám, že se toho dočkám, ale to by bylo asi moc.. uvidím a nechám se ráda překvapit.

O lady Catelyn se toho v této knize také moc nenamluví, ovšem když už, konečně, tak to opravdu stojí za to - a musím říct, že nejdřív jsem její chování nechápala, ale později, když se mi to rozleželo v hlavě, tak jsem musela uznat, že prostě a jednoduše jednala jak situace zasluhovala - po tom VŠEM, co si musela vytrpět!

V následujícím díle se bude hodně mluvit o ostatních - velmi se těším na Daenerys - ona je prostě moje oblíbenkyně. Není se čemu divit - má tři draky!

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář