Jdi na obsah Jdi na menu
 


Paní Rochesterová

4. 12. 2018

Paní Rochesterová

Autor >> Hilary Bailey
Originální název >> Mrs Rochester
Překlad >> Stanislava Pošustová-Menšíková, Jindra Šídlová
Vydáno >> 1998
Nakladatelství >> X-Egem
Počet stran >> 223
Žánr >> Román

Velmi dlouho jsem se rozmýšlela nad tím, jestli toto pokračování, už ne od původní autorky, mám vůbec číst! Věděla jsem, že to nebude takové, jako originální Jana Eyrová. Opravdu jsem to dlouho odkládala a nakonec jsem se odhodlala, že knihu přečtu - a opravdu jsem se dobře rozhodla, protože jsem knihu přečetla za pár dní - nešlo se od ní odtrhnout!

Je pochopitelné, že se člověk neubrání srovnání s Janou Eyrovou, ale já bych se tomu ráda vyhnula. Nelze to srovnávat už jenom z toho důvodu, že to, bohužel, nepsala Charlotte Brontëová.

Co mě překvapilo je to, jak Jana vyspěla, vyrostla, hlavně sama se svých očích. Už to není tak uťáplá holčička, která se bála ze začátku na pana Rochestera jen podívat, ale naopak se z ní stala matka, paní Rochesterová, někdo!

Edvard je prostě pan Rochester a ten se, bohužel, nezměnil. Absolutně nechápu jeho chování vůči Janě, to jak před ní drží snad to největší tajemství, nic jí nevysvětlí, prostě se zvedne a odjede pryč, kdoví kam, kdoví za kým, kdoví na jak dlouho.. A je mu úplně jedno, co se stane s jeho po druhé těhotnou ženou, je mu jedno, v jaké společnosti ji nechá, nebo dokonce, že ji nechá samotnou!

Přišel mi také absurdní už jenom ten nápad, znovu vystavět Thornfield! Vždyť se tam přihodilo tolik zlých a podivných věcí, že nechápu, proč tam chtěl znovu žít a ještě k tomu prakticky donutil Janu.

Jana naopak všechno nese statečně, rozhodí ji snad pouze pokus o vraždu, ale i to zvládla, podle mne, velmi dobře. Co, nebo spíš koho, nedokáže snést je stará známá z původní knihy, Lada Poolová - tu jsem neměla ráda nikdy a ještě teď, do toho všeho, tam má přítelkyni - a to je pro Janu velké sousto, zvlášť když zjistí, kdo je přítelkyně paní Poolové zač!

Naštěstí se na scéně objeví dobrodinec Jan Křtitel, Janin bratranec, a snad jenom díky němu to Jana všechno zvládne, když ji Edvard nechal na pospas svému osudu v Thronfieldu (což bych mu nikdy neodpustila)!

Tato kniha rozhodně nemá prostor pro sáhodlouhý popis a v některých knihách obsažené nudné pasáže. Naopak je kniha plná napětí, zvratů a nečekaných reakcí a situací.

Pokud budu hodnotit pouze tuto knihu, tak hodnotím kladně. A doporučuji ji ke čtení.

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář