Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otec Goriot

23. 4. 2018

Otec Goriot

Autor >> Honoré de Balzac
Originální název >> Le Pére Goriot
Série >> Lidská komedie (1.)
Edice >> Máj
Překlad >> Božena Zimová
Ilustrace >> Zdeněk Brdlík
Autor obálky >> Ivan Urbánek
Nakladatelství >> Mladá fronta
Vydáno >> 1970
Žánr >> Světová literatura, román
Počet stran >> 236

Příběh o skoro až zaslepené lásce otce k dcerám. Otec Goriot by se pro své dvě dcery roztrhal a to doslova. Mají a vždy měli to, co chtěli, tatínek jim splnil vždy, co jim na očích viděl. A to samozřejmě není dobře, to víme všichni.

Dcery se jedna s druhou předhánějí, která bude výš na společenském žebříčku tehdejší Paříže a která bude mít blyštivější šperky a dražší šaty. A to všechno začalo tím, že jim otec dal velké věno, aby se dcerky měli dobře a sám po celý zbytek života žil hůř myši v kanále.

Je to smutný příběh, který končí, jak jinak než smrtí, ale co hůř - smrtí o samotě a s cizími lidmi, kteří musí zaplatit jeho pohřeb, protože manželé nedovolí, aby dcery šli za umírajícím otcem. 

Absolutně jsem nechápala, byla jsem tak rozčílená, že jsem se opravdu těšila, až děj skončí!

Chování dcer vůči svému otci, který žil o chlebu a vodě, v zimě, jenom aby se ony měly dobře, to je opravdu příšerné, nepředstavitelné, katastrofální... nemohu najít vhodné slovo! Ale bohužel, je toto vidět i v dnešní době a právě proto, by měl mít tuto knihu KAŽDÝ doma, aby si ji mohl KDOKOLI přečíst!

Tuto knihu by si měl přečíst každý, opravdu. Protože každý byl dítětem a každý jednou bude rodičem!

Jako dílo hodnotím tuto knihu celkem kladně. Tedy až na to, že je to Lidská komedie, tak mi tam chyběla kapka humoru, ale i tak to bylo hezké a hlavně poučné do života!

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář