Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jana Eyrová

7. 6. 2018

Jana Eyrová

Autor >> Charlotte Brontë
Originální název >> Jane Eyre
Překlad >> Jarmila Fastrová
Žánr >> Román, světová literatura
Vydáno >> 1973
Nakladatelství >> Mladá fronta
Počet stran >> 446
 
Rory´s Book Club >> 13/200

Nevím, jak správně a vhodně začít s touto knihou.

V poslední době jsem si oblíbila knihy podobného typu a budu v jejich čtení nadále pokračovat (už pokračuji a opravdu se těším). 

Celá doba v níž se děj odehrává, všechny postavy, místa... je impozantní a velmi to na mne zapůsobilo.

Jako první jsem viděla filmové zpracování s Miou Wasikowskou, ale jen tak na jedno oko, protože jsem při tom zdobila vánoční stromek :) Takže jsem měla tak nějak zhruba představu, o čem příběh je a jak vypadají dvě hlavní postavy - Jana a pan Rochester, ale opravdu jen okrajově, takže to nemělo skoro žádný vliv na moji představivost při čtení, za což jsem jedině ráda.

V první části knihy, kdy je Jana v domě tety Reedové a následně v Lowoodu, jsem měla kolikrát na krajíčku, tolikrát jsem měla vztek (viz Jan Reed, spratek jeden!), že nyní opravdu musím žasnout nad uměním autorky, že to tak mistrně zvládla - celé dílo, popis postav a míst, vyjádření pocitů a výrazů v očích.. 

Nicméně jsem knihu četla, na mě, dost dlouho, protože jsem ji měla ve čtečce a četla hlavně na cestě a například u doktora v čekárně, takže nic moc, ale nakonec jsem za to vzala a druhou polovinu knihy jsem dočetla téměř na jeden zátah a bylo to .. skvostné! 

Od té doby, co se Jana ocitla u pana Rochestera v Thornfieldu, jsem viděla jeho oči, jak ji sledují, zkoumají.. propalují se jí do duše. Skvělé! I přes jejich rozdíly, věkové, majetkové.. se k sobě Jana a Edvard neskutečně hodí. Jeden si druhého vzájemně zaslouží a oba se potřebují. Konec knihy je velmi dojemný a já jsem měla co dělat, abych se udržela, protože to, jak je Jana oporou a Edvard, muž, který nikdy nikoho nepotřeboval, nepotřeboval ničí pomoc, který s pokorou a úctou přijímá pomocnou ruku je... krásné. Na tomto příkladu je jasně vidět, že celou tu dobu se ti dva milují a jsou stvořeni jeden pro druhého.

Navíc je spojuje to, že oba stihl krutý osud. Janu na začátku a pana Rochestera na konci příběhu.

I přesto, že po celou dobu to Jana neměla ani za mák jednoduché, vše dopadlo přesně tak, jak jsem očekávala a jak si Jana zasluhovala!

Objevila jsem pokračování příběhu Jany a byla jsem nadšená! Mé nadšení polevilo, když jsem zjistila, že je napsané někým jiným. Četla jsem si recenze pouze na to, jestli kniha navazuje, jak je psaná atd.. a musím říct, že si ji chci přečíst. Ale až později, teď si chci uchovat a užít si pocit z přečtené a originální Jany Eyrové!

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář