Jdi na obsah Jdi na menu
 


Já, Inrův dědic

31. 7. 2018

Já, Inrův dědic

Autor >> Michal Reho
Vydáno >> 2018
Nakladatelství >> Klika
Počet stran >> 225
Žán >> Román, česká literatura, fantasy

>> Tento měsíc je opravdu krizový. Pro mne. Co se čtení týče. A proto mi tak dlouho trvalo, než jsem se dostala ke čtení této novinky. Samotné přečtení už takový problém nebyl...

Vím, že se nemá kniha soudit dle obalu, ale tato je vlastně celkem výstižná. Muž, model, společník, tanečník, je zahalen tajemstvím a klíč k němu má celý život na krku - a to do slova!

Když jsem si četla pár řádek na internetu, tak jsem si říkala, že to asi nebude nic pro mne, ale když se mi kniha dostala do ruky a já si přečetla zadní stranu, kde je shrnuto o co vlastně půjde, věděla jsem, že jsem udělala dobře, když jsem přijala recenzní výtisk...

Na prvních několika stránkách jsem se prala s hovorovou češtinou, vulgarismy (hned na první stránce), novotvary jako například "řevosmích", "schodovod", "přetrémováno" a "hlínobordel". O tomto stylu psaní bych se tu mohla rozepisovat, a další podobně psanou knihu nemusím zase delší dobu číst, protože je to jednoduše divné a mně se to nelíbí. Nevím, jestli se autor chtěl tak přiblížit ke čtenáři, ale podle mne je to právě naopak. Kniha má být prostě psaná v knižní formě a ne v hovorové češtině s tolika vulgarismy (dá se to překousnout, pokud se jedná o nějakou myšlenku atd.. ale v tomto případě toho bylo až přespříliš)!

Příběh je vyprávěn v ich-formě, tedy z pohledu hlavního hrdiny. Na prvních stranách se seznamujeme s hlavním hrdinou a dějem. Také s jeho výrazy a slovní zásobou, která je šokující, protože si vytváří svá vlastní slova a .. viz výše (hovorová čeština, vulgarismy.. to bych mohla omílat stále dokola).

Náš hrdina se jmenuje Damián, což je na české poměry opravdu zajímavé a neobvyklé jméno, a tím se to celé stává ještě lákavější. Damián je go-go tanečník, fotomodel, profesionální garde a, jak název napovídá, i dědic. Čeho? To musí zjistit a čtenář s ním! To, čím se živí na sebe vlastně navazuje, protože co jiného by asi tak go-go tanečník mohl dělat dál, než profesionální garde, že?

Damián začíná novou kariéru v novém hotelu s novým zaměstnavatelem. Zde se setkává se spoustu nových lidí a také s Richardem, který se mu stane osudným - a později zjistíme, že i Richard je gay.

Velmi se mi líbí prostředí hotelu Zlatý Lístek - krásně jsem si ho dovedla představit i se všemi tajemstvími, která skrývá.

Sem tam se v knize objeví nějaká ta pravopisná chyba, ale setkala jsem se s daleko horšími chybami v jiných knihách, a v tomto případě to požitek z příběhu opravdu nekazí. Protože je mírně řečeno pokažen tím, jak je kniha napsaná. Kdyby byla použita spisovná čeština, celý zážitek z knihy by byl určitě mnohem lepší.

První kapitoly jsou "uváděcí" do děje, Damián se po celou dobu vrací ve vzpomínkách, které jsou vlastně pro příběh také důležité - jak zjistíme na konci knihy.

Musela jsem si zapsat hlášku "rudí rektální alpinisti" - to mě absolutně odrovnalo a naprosto jsem si to zamilovala!

A že kniha maličko připomíná Šifru mistra Leonarda.. ano, ale to asi všechny příběhy, které jsou zahaleny takovýmto tajemstvím, které se musí postupně odhalovat, a díky kterému musí člověk zapojit mozek a fantazii.

Kniha má zajímavý a dost neuvěřitelný příběh (proto jsem si ji zařadila do fantasy - to by tak odpovídalo) a nevím, jestli bych ji doporučila ke čtení každému. Každému určitě ne. Znám totiž lidi, kteří se při "ty vole" skoro hroutí a tuto knihu by jistě nezvládli. Nevím tedy přesně komu bych ji doporučila.

Přečetla jsem knihu na dva zátahy, protože jsem chtěla vědět, jak to celé dopadne a ve výsledku mě to celkem překvapilo, což jsem ocenila a byla jsem ráda. 

Z tohoto hodnocení jsem opravdu na rozpacích, protože příběh se mi líbil, byl propracovaný a promyšlený do detailů, ale zkazila mi to celková prezentace.

Více o knize zde: http://www.jainruvdedic.cz/

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář