Jdi na obsah Jdi na menu
 


Harry Potter a Ohnivý pohár

2. 1. 2018

Harry Potter a Ohnivý pohár

Autor >> Joanne Kathleen Rowling
Originální název >> Harry Potter and the Goblet of Fire
Překlad >> Vladimír Medek
Ilustrace >> Galina Miklínková
Vydáno >> 2003
Nakladatelství >> Albatros
Žánr >> Fantasy román, pro děti
Počet stran >> 576
 
Rory´s Book Club >> 11/200

Harry se v tomto díle, ne vlastním přičiněním, zúčastní soutěže Poháru tří kouzelnických škol.

První věcí, která je odlišná od předchozích dílů je ta, že se zde objevují, konečně, první projevy náklonnosti k opačnému pohlaví, a ne jenom přátelství mezi chlapci a dívkou. Ovšem, zatím se nejedná o žádná vzplanutí mezi třemi nejlepšími přáteli (z filmů vím, a Vy jistě také, že k tomu dojde později). Nebudu tu říkat o koho jde, pokud se tu vyskytují nějací čtenáři, kteří se sem, ke čtvrtému dílu, ještě nepropracovali.

V tomto díle se konečně pořádně setkáváme s lordem Voldemortem. Jeho řeč, nebudu říkat kde, ze stejného důvodu jako výše ohledně projevování citů, je, i když je to hlavní záporák, ohromující. Škoda, že tohle se ve filmu objevilo ve velmi zkrácené podobě! 

Ano, setkali jsme se s ním už v minulých dílech, ale to se jednalo například o vzpomínku - Tom Raddle atd. Prostě nebyl v plné síle.

Stejně tak jako Voldemorta, tak nesnáším Ritu Holoubkovou! Ta mi teda pekelně drásá nervy! Ale zároveň, takovým zvláštním způsobem, obdivuji její vynalézavost a fantazii, chápu, že něčím se živit musí, ale kdyby dělala seriózní žurnalistiku (dopisovatelku), určitě by udělala lépe!

Samozřejmě těch záporných hrdinů je v tomto díle velké množství. Kdybych neznala všechny filmy, byla bych zmatená i ze Severuse Snapea, ale tomu se budu věnovat asi až v posledním díle, protože tím bych vyzradila všechno a to nechci!

Tento díl je celkem napínavý a zábavný, a to nejen díky třem úkolům, ale je tu také klasické "drama" na počátku puberty. Krásná Cho, ve které Harry najde zalíbení hned na první pohled a s tím spojené pozvání na ples včetně nervů a trapasů (což se týče hlavně Rona).

Zařazení tohoto dílu je obtížné. Řekla bych, že do poloviny je to ještě pro děti, ale pak už bych to mladším čtenářům asi nedoporučovala - například scén s Voldemortem je tak detailně vykreslená, že musím smeknout! Takže z celé ságy jsou to tři a půl dílu k tomu pro děti - zbytek už pro starší čtenáře. (I když film tak nepůsobí!)

Celkově doporučuji k četbě, je to opět skvěle zpracované - nemůžu se dočkat, až budu mít komplet všechny díly v ilustrovaném vydání a celé si to přečtu znovu.. na papíře... s ilustracemi! (Teď čtu na mobilu ve čtečce a to není ono, nicméně to stačí a pro cestování je to nejskladnější řešení - což ujde...)

Čtěte a budu ráda, když mi tu necháte komentář o tom, jaký díl máte nejraději, který čtete - a nemusí se to týkat jen Harryho. 

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář