Jdi na obsah Jdi na menu
 


Geniální přítelkyně

14. 11. 2018

Geniální přítelkyně

Autor >> Elena Ferrante
Originální název >> L’amica geniale 
Série >> Neapolská sága
Překlad >> Alice Flemrová
Žánr >> Román, světová literatura
Vydáno >> 2016
Nakladatelství >> Prostor
Autor obálky >> Aleš Lederer
Počet stran >> 304

Tuto knihu jsem si koupila na nějakém bazaru, protože jsem si říkala, že se mi třeba nebude tak líbit, i přesto, že jsem četla samé pozitivní reakce. Říkala jsem si, že každý má jiný vkus a mě se to třeba nebude líbit.

Prvních sto stran jsem přečetla na jeden zátah, tolik mě to uchvátilo a moc se mi to líbilo. Pak jsem ve čtení pokračovala velmi spořivě, protože jsem si chtěla knihu vychutnávat co nejdéle.. Nicméně mi to vydrželo jenom chvíli a stejně posledních asi 80 stran jsem dočetla opět najednou, protože jsem byla hrozně zvědavá a úplně zažraná.

Líbí se mi styl vyprávění a popisu různých prostředí, jako je chudoba čtvrti v níž dívky žijí, volnost a svěžest místa, kde Elena stráví jedny letní prázdniny a znovu se setká s Ninem nebo jednoduchost školních budov, kam Elena chodí.

Tato kniha je rozdělena na dvě části: dětství a dospívání.

Dětství je plné seznamování a dobrodružství, která mohou zažít jen děti a je skvělé, že je příběh vyprávěn takto.. od úplného začátku, ne jejich životů, ale jejich společného života, života dvou přítelkyň.

Dospívání zabírá podstatnou část knihy a je plné prvních lásek, práce, zklamání a všeho, co do tohoto období prostě patří ať už člověk žije v jakékoli zemi.

Velice se mi líbí to, jak jsou dvě hlavní hrdinky, obě geniální přítelkyně odlišné a přesto jsou nejlepšími přítelkyněmi. Jak se skvěle doplňují, prostě k sobě pasují.

Jediné, co mi vadí na Eleně je to, že ačkoli je zamilovaná do jednoho hocha, tak radši bude trucovat a vodit se za ruku s jiným(i), než aby podnikla krok(y) k tomu, aby získala toho, koho ve skutečnosti miluje. No snad se dočkám v dalším díle!

Geniální přítelkyně je jednoduše geniální a doufám, že takové budou i další díly, protože doufám, že je dostanu k Vánocům!

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář