Jdi na obsah Jdi na menu
 


Emma

18. 3. 2019

Emma

Autor >> Jane Austenová
Originální název >> Emma
Překlad >> Eva Kondrysová
Vydáno >> 2007
Nakladatelství >> Daranus
Žánr >> Román, světová literatura
Počet stran >> 365

Ze začátku se mi příběh líbil, říkala jsem si, že se přeci každá kniha nějak rozjíždí. Na první stránce hned není něco, co by čtenáři vyrazilo dech. Ovšem v této knize jsem se nedočkala vůbec! Také proto jsem se během čtení musela asi dvakrát doslova donutit, abych pokračovala!

Nikde žádná akce, žádný prostor pro vlastní předpoklad budoucích událostí - všechno naprosto předvídatelné. Všechno prostě plyne neustále stejným tempem. 

Už od začátku je jasné, s kým hlavní hrdinka nakonec skončí, i přes veškeré pletichaření a snažení a "já se nikdy nevdám" - co také jiného zbývalo dívce v této době? Nic. Dobře se vdát. - Chápu to, ale když to porovnám s jinými knihami stejného zaměření, tak .. bohužel!

Neustále návštěvy, čajíčky, přemítání o tom, kdo koho vlastně miluje.. sáhodlouhé monology či myšlenkové pochody doslova o ničem - například o tom, jak jeden opravil brýle té druhé. Nebo o roztržené tkaničce na botě. Nikdo v ničem nijak extra nevynikal ani nezaujal. Ani jednou jsem se nezasmála, pozastavila jsem se maximálně nad tím, jak jsou některé postavy protivné, jednoduché a nesympatické.

Od autorky jsem nečetla všechny knihy, ale tato rozhodně nepatří k vrcholům jejího umění. Je mi líto, že musím hodnotit takto, ale nedá se jinak.

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář