Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dračí princezna

20. 2. 2018
Dračí princezna
 
Autor >> Eliška Richterová
Série >> Dívka v ohni
Vydáno >> 2016
Nakladatelství >> Nová Forma
Žánr >> Fantasy, pro mládež
Počet stran >> 245

“Cože?!” - to byla moje první reakce, když jsem dočetla první kapitolu. Protože akci jsem pocítila hned na první stránce. 

***

Postelová scéna přístupná pro mladé čtenáře, vznícení, smrt, záchrana od cizího muže.. to všechno hned v první kapitole, která byla velmi nasycená dějem a akcí! Neříkám, že je to špatně, ale bylo to nezvyklé - říkala jsem si, OK, co může v dalším vývoji ještě tak přijít, když první kapitola byla plná zvratů? No, vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu - evidentně!

Nevím, čím to je, ale v knize, alespoň ze začátku, v prvních kapitolách, není moc prostoru věnovaného pro pocity, zdá se, že všichni nesou všechno tak snadno, lehce všechny životní události přecházejí. Například: chlapec ze dne na den, bez varování, opustí děvče a ono děvče to nese velmi snadno. Jako kdyby odjel na prázdniny k babičce a měl se po nějaké době vrátit.
Na to, že se pohybujeme v prostředí šestnáctiletých dospívajících, je to emočně velmi slabé. Žádné vyhrocené situace, vše je bráno v poklidu - což je netypické a celkem nereálné.

Děj na začátku knihy je velmi předvídatelný. Je jasné, že ten sebevědomý frajírek, který si je vědom svého atraktivního vzezření, má nějaký cíl. Že mu jde o získání přízně.

Na druhou stranu, Ethan a Tenesie se znají asi 5 minut a on se chová, jako kdyby spolu randili už kdo ví jak dlouho - jeho chování vůči Tenesie je divné a podezřelé, i na kluka z románu!
Také mám pochyby o věrohodnosti toho, jak Brian oznamuje Tenesie, jak se bude jejich situace dál vyvíjet - to je velmi nepravděpodobné. I když to samozřejmě udělal někdo jiný, mohl se víc snažit!
Také mám výhrady k chování matky, a vlastně i otce, Tenesie - je to všechno hodně nerodičovské, spíš kamarádské. Tady jsem začala mít pochyby - a jak jsem se později dozvěděla, byly oprávněné.
Tenesie objevila svět mystiky velmi brzy, navíc za soumraku, když to mohl vidět kdokoli - což mi přišlo nepropracované, nepromyšlené, ale taky to mohl být autorčin záměr.

Věta “vždyť jsem jen obyčejná holka” je znamením toho, že to tak ve skutečnosti není - je to v podstatě vyzrazení toho, že Tenesie je všechno, jenom ne obyčejná holka. Je to skoro klasika, setkala jsem se s tím už mnohokrát v různých knihách.

Myšlení Tenesie mi také není úplně jasné. Tvrdí o Ethanovi, že je blázen a nehledě na to, že se znají sotva 5 minut, tak si ho hned pozve domů, aby jí všechno vysvětlil? Nehledě na to, čeho byla svědkem?! Nevím, nevím. I když je něco sebevíc sexy, tak si ho přece nezvu hned domů, aby mi vysvětlil můj původ, který se zdá být na první pohled pochybný.

Když se rodiče dozví, že nastal TEN čas, tak neprotestují, skoro nebrečí, prakticky nevyjadřují žádné emoce. Jako kdyby s nimi Tenesie nežila 16 let!!! Oni prostě jen rezignují na to, že to tak být musí - s tím do toho přeci šli už od začátku! Ale stejně!
Všichni se tam baví mezi sebou a co Tenesie musí udělat a tak dál, ale přímo jí nikdo nic nevysvětlil! Neustále je opakováno to, že jejím biologickým rodičům a celé rase hrozí nebezpečí od jiné rasy, přičemž ani jedno zřejmě nejsou tak úplně lidé.

Velmi zajímavé je také to, že v postupujícím příběhu Tenesie ihned s jistotou poznala sylase, když na ně narazila, i když viděla jednoho a jenom jednou a to ještě v prohraném boji! A teď jich má kolem několik a jde se rovnou do další akce!

V ¼ knihy se konečně objevují nějací draci - respektive první zmínka o jejich existenci v příběhu. 
Je už celkem klasický případ to, že Tenesie je v maléru, a za-pět-minut-dvanáct se záhadně objeví Ethan, aby jí pomohl, dostal z problémů, nebo i zachránil život - a to několikrát!

A trvalo polovinu knihy, než se k tomu Ethan odhodlal, ale evidentně to stálo za to - i moje pocity z toho nebyly zrovna na bodu mrazu! Na tomhle případu je krásně vidět, že autorka, i když mladičká, má skvělé schopnosti, a až se pořádně vypíše, bude to ještě lepší, ale i tak je to velmi povedené!
Je zde také velmi zajímavý pohled do dračí duše, jaká je jejich hrdost, moc a jaké mají možnosti.

Věta “přerušil tak tok mých myšlenek” se opakuje až žalostně často - chce to nějakou změnu. Chápu, že neexistuje tisíc variací, ale občas to chce malou změnu, stačí třeba vyměnit pár slov, nebo prohodit, ale když se jedna věta opakuje téměř v každé kapitole, není to úplně ono. Ale samozřejmě to chápu, přijde to všechno s časem a zkušenostmi.

Velkou záhadou je mi Tenesiino myšlení a uvažování. Vždyť ta holka se neumí bránit, neumí skoro ani chodit, aniž by si neublížila a vydá tam, kam lidé nesmí? Jenom s malou dýkou a s odhodláním? Rozumím tomu, že se snaží pomoc, ale tímhle opravdu nikomu neprospěla. Celou dobu jsem si říkala, že ji to snad brzy přejde, nebo že z toho jednou vyroste.
Na druhou stranu obdivuji její rozhodnutí na samém konci knihy!

Postava, a celkové chování a myšlení Tenesie, mi tak úplně nesedlo - byla velmi nepředvídatelná. Je to prostě ještě malá holka, která si myslí, že všechno zvládne, ale přitom přidělává ostatním akorát starosti. Opravdu díky Bohu, že má vždycky nablízku Ethana, aby ji zachránil.
Bála jsem se, že jejich vztah bude přeslazený, nereálný, ale to, že si jednou za čas oba lezli na nervy, bylo fajn. Na druhou stranu se mi ten frajírek líbil od začátku. Vlastně se ti dva k sobě hodí.

Jsem sice skoro o 10 let starší, než Tenesie, ale díky autorčině umu, mi vykouzlily úsměvy na tváři ty jeho pohledy, starostlivost a dotyky - a mé srdce přitom zaplesalo - že by vzpomínky na mých sweet sixteen? Asi ano. Nebo je to také stylem, jakým to slečna Eliška podala, nebo je to také všechno dohromady, každopádně to celé na mě udělalo velký dojem!

***

Celý děj tvoří krátké kapitoly, které se čtou prakticky sami a snadno a velmi rychle. Časté jsou také pravopisné chyby v textu - prakticky hned od začátku. V ději se rychle přeskakuje z místo na místo, bez nějakého popisu, či vysvětlení, jak a proč se tak stalo. Je to velmi kostrbaté a tak nějak neúplné.
Od začátku je kniha nasycená akcí, není tu moc prostoru pro polívčičku kolem, což je super, to velmi chválím. I když by se nějaký bližší popis také hodil, aby si čtenář odpočinul od neustálého napětí a akce.
V knize se šetří s šetrností a ohledem na druhé. A, jako v životě, tak i v tomto příběhu platí, že nikdo není takový drsňák, jak na první pohled vypadá.
Od začátku jsem měla jasnou představu o tom, jak to dopadne s dvěma hlavními hrdiny, a nakonec jsem to odhadla velmi dobře. Na tom není zas tak nic těžkého.

Děj samotný je velmi napínavý, i přesto, že některé věty mi přišli hodně vynucené, občas jako by ani plynule nenavazovali na sebe - jako kdyby autorka psala, psala a najednou se objevil zádrhel, ale musela psát dál, tak jednoduše pokračovala. Ale slečna Eliška tohle překoná hravě - žádný učený z nebe nespadl!

Alternativní svět je vykreslen velmi zajímavě a určitě by nebylo na škodu, kdyby se v příběhu objevilo více popisu k tomuto místu. Samozřejmě je zde tím pádem dost prostoru pro vlastní fantazii a to je také dobré.
Velmi mě překvapil krátký, ale výstižný popis draků - byl tak přesný, že jsem si je dokázala představit okamžitě - méně je někdy více - zde platí víc, než kdekoli jinde!

Autorka je velmi mladá, a to se samozřejmě odráží na díle, které je pro ni dobrým startem a pokud bude pokračovat se stejným nadšením, máme se na co těšit!

Nic podobného jsem nikdy nečetla a rozhodně musím mít a číst další díl, protože kniha skončila přesně tak, jak má příběh na pokračování končit - a to v tom nejlepším! Přesně to mám na tom nejraději, a samozřejmě to také nenávidím!

Kniha je pro čtenáře skupiny - náct a trochu výše, ale rozhodně zaujme dějem, protože ten je opravdu jedinečný.
Samozřejmě, že mám pár typů, jak bude druhý díl pokračovat, ale stejně tak to může být úplně jinak, takže to jednoduše nechám na autorce - ta to přeci jen UMÍ!

Chtělo by to upustit od stejně formulovaných vět a občas je obměnit, a také jsem našla pár stylisticky špatně postavených vět, ale to se časem samozřejmě vypiluje - nebojím se říct - k dokonalosti. Protože autorka má k tomu opravdu skvěle našlápnuto!

Toto dílo je autorčinou prvotinou a je to velmi znát. Nicméně jsem od začátku neměla velké nároky a proto jsem byla velmi překvapená! 

Obálka naprosto přesně vystihuje pocity Tenesie, která je vlastně obklopena ohněm a žárem a zatím neví, jak to ovládat, nebo jak z toho všeho ven.

Tištěnou knihu zakoupíte zde:  http://www.stahuj-knihy.cz/stahujknihy/eshop/0/0/5/1012-Richterova-Eliska-Draci-princezna

E-kniha je k dostání zde: http://eknihyjedou.cz/divka_v_ohni

Odkaz na facebookovou stránku autorky: https://www.facebook.com/Eli%C5%A1ka-Richterov%C3%A1-272310996451886/. 

Knihu opravdu vřele doporučuji, stojí to za to! Potěší cílovou věkovou skupinu -náct, ale určitě neurazí ani starší čtenáře, protože příběh je opravdu velmi originální a neobvyklý!

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář