Jdi na obsah Jdi na menu
 


Český Honza

24. 7. 2018

Český Honza

Autor >> Jiří Horák
Ilustrace >> Josef Lada
Autor obálky >> Josef Lada
Nakladatelství >> Albatros
Vydáno >> 1987
Žánr >> Pro děti a mládež, pohádky
Počet stran >> 286

Ač je sice léto, a měla bych se válet v knihách, není tomu tak. V tomto měsíci mám jednoduše řečeno.. čtecí krizi a je to opravdu hrozné. I když jsem zkoušela číst, nešlo to, nebavilo mne to, nevěděla jsem ani o čem čtu. Nemělo cenu se tím zabývat a nutit se do čtení. Mám sice ještě několik knih rozečtených, a spoustu dalších v plánu, ale doufám, že srpen bude mnohem lepší!

Kniha Český Honza obsahuje snad všechny známé i neznámé pohádky o Honzovi. Není zde nic převratného, je to česká klasika a každé dítě by ji mělo znát - protože v pohádkách je ukryta všechna moudrost a pravda - a je to opravdu tak!

Na stránkách této knihy nás provází svými příběhy Honza, většinou zvaný hloupý, jak už to ak bývá, že... Ale vždycky z toho vyjde jako vítěz a princeznu, nebo nejlepší odměnu, získá on. 

Kniha je navíc doplněná o úžasné ilustrace národního umělce Josefa Lady, které dokreslují atmosféru a hezký se hodí k příběhům.

Samotné pohádky na sebe nijak nenavazují, prostě tam jsou a čekají na přečtení.

Líbí se mi, že na posledních stránkách je slovníček. Ano! V české knize pohádek o českém Honzovi je slovníček. V příbězích se totiž často vyskytují výrazy ze starého jazyka, který se dnes už neužívá a proto s tím někdo může mít problémy - i já jsem si několik výrazů musela vyhledat, protože ani v kontextu jsem si nevěděla rady.

Prostě skvělé zpracování, co víc říct?!

Miluju pohádky,

Nikys

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář