Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. července 2017 - Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem

7. 11. 2017

Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem

Autor >> Jane Hawking
Originální název >> Travelling to Infinity: My life with Stephen
Překlad >> Olga Neumannová
Žánr >> Biografie, Memoáry
Vydáno >> 2007 / 2015 v ČR
Nakladatelství >> XYZ
Počet stran >> 496

Už na první pohled jsem se do této knihy zamilovala, od první řádky jsem cítila příval kvalitního čtiva a od první přečtené stránky jsem ji milovala!
Kniha zasahuje do všech dimenzí - Jane povrchně popisuje hloubku manželství se Stephenem. Detailně. Nic nevynechá a přesto to píše stroze. Chvílema mi připadalo, že knihu píše nenápadný třetí pozorovatel. V knize nevyjadřuje žádné pocity, nebo mi to tak přijde, ale zároveň jsem cítila to, jak Stephena milovala.

Musela jsem hned od začátku obdivovat její statečnost, jak se ke všemu postavila. A i když od začátku Jane věděla, že život se Stephenem nebude snadný, ať už kvůli jeho genialitě a nebo kvůli nemoci, kterou trpí, šla si za hlasem svého srdce, který jí říkal, že Stephena miluje.

Jane se pro něj obětovala, aby se o Stephena mohla plně starat a ještě se věnovat dětem a všemu kolem. A na konci? Panebože, jak já ho nenáviděla! Měla jsem hrozný vztek, že všechno tak lehkomyslně zahodil. Nejen společný život, ale i to všechno, co pro něho Jane udělala! Měla jsem vztek i na tu knihu celou!

Nikdy jsem snad nečetla o TAKOVÉ lásce, kterou prožívala Jane. Změnila svůj život, přednost dostal Stephen. Nárokoval si všecchen její čas. Pro ni samotnou ji nezbyl žádný. Studium dokončovala, když už měli děti, které ji potřebovali stejně jako Stephen.

Toto dílo úplně změnilo můj pohled na tohoto významného génia! Ale jsem ráda, že jsem si to přečetla. Neodradila mě tloušťka, protože řádkování stojí za to a písmo je také veliké, takže jsem to měla přečtené opravdu během "chvíle" - nebo mi to alespoň tak připadalo.
Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář