Jdi na obsah Jdi na menu
 


27.3.2020 - Feministky nenosí růžovou a jiné lži

6. 8. 2023
Autorka >> Scarlett Curtis
Originální název >> Feminists Don't Wear Pink
Nakladatelství >> CooBoo
Vydáno >> 2019
Počet stran >> 344
Překlad >> Nika Exnerová
Žánr >> Fejetony, Eseje

Nějak úplně nevím, jak začít.. Knihu jsem si pořídila na doporučení od, pro bookstagramerky známé, Lucky Zelinkové, která, jak víme, je, řekla bych, zanícenou feministkou. A tak samozřejmě její esej v této sbírce nechybí.

Líbí se mi, že polovina autorek jsou známé osobnosti - K. Knightley, E. Watson, E. Lynch, Z. Sugg.. atd.  Autorka tak tedy není úplně Scar, spíš dala dohromady sbírku esejí. Ale i tak super.

Dneska už je feminismus a celkově rovnoprávnost téma, kterého se, snad, nikdo nebojí. Vzniklo hnutí #metoo .. Ale to už bylo asi trochu přehnané, protože považovat na sexismus a obtěžování to, že já nevím, se za ženou otočí chlap a pískne.. Třeba já se neotáčím, protože nejsem pes, na kterého by majitel pískal.. Spíš se jen tak pro sebe usměju a pokračuju dál. 

V knize jsou příběhy, ze kterých mi bylo semtam i úzko. Nikdy bych nechtěla zažít nic z toho, co se děje. A ještě ty dodatky typu "neměla mít tak krátkou sukni", nebo "se podívej se měla na sobě, ta si o to říkala.." jako pardon?! To mě zvedá ze židle. I kdyby si vykračovala jen v plavkách, nikdo přece nemá právo ty plavky z ní servat a ... chlap, když jde jen v šortkách, protože je vedro na padnutí, tak je to ok. Nikdy jsem neslyšela, že by ženská znásilnila chlapa, a ještě si za to ten chlap mohl sám, protože "se podívej, šel jen v šortkách, si o to říkal"... Zase jsem odbočila, ale tak úplně od tématu to nebylo.

Nicméně skvělá myšlenka s vydáním této knihy.

Je to jedna z knih, které by si měl přečíst každý. KAŽDÝ.

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář