Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. srpna 2017 - Rosemary má děťátko / Stepfordské paničky

7. 11. 2017

Autor >> Ira Levin
Originální název >> Rosemary´s baby, The Stepford Wives
Překlad >> Alena Jindrová-Špilarová, Zora Wolfová
Žánr >> Světová literatura, Horor
Vydáno >> 1989
Nakladatelství >> Odeon
Edice >> GAMA - Galerie moderních autorů
Autor obálky >> Jiří Rathouský
Počet stran >> 276

*ROSEMARY MÁ DĚŤÁTKO*

Rory´s Book Club >> 9/200


Hned od začátku mne kniha upoutala, ani nevím pořádně čím. To, že se mladý manželský pár stěhuje, ona je typická hospodyňka a on začínající herec, a samozřejmě se snaží o dítě. Tak co je na tom tak zajímavého?
Už od začátku jsem tušila nějaký zvrat. O knize jsem si předem nic nezjistila, to až když jsem začala mít tušení, že se bude dít něco velkého. A to jsem vlastně zjistila, že čtu horor/thriller!
Hrozně jsem se těšila na tu hlavní akci, nakonec to bylo ještě všechno jinak, než jsem si formulovala v hlavě.
Asi tak do poloviny jsem si říkala, kde je sakra ten horor?? Pak, v jedné kapitole, v té, kde Rosemary čte knihu od Hutche, mě přepadl zvláštní pocit. Kapitolu jsem dočetla a musela jsem začít číst jinou knihu, abych si odpočinula. Ale k hororu to bylo všechno - teda pro mne - v té jedné kapitole!
To, co následovalo poté... no, to bylo neuvěřitelné! Pak jsem to přečetla už jedním dechem. A tím prvním dechem jsem vlastně přečetla tu polovinu do TÉ kapitoly.


Od I. Levina jsem nikdy nic nečetla, tohle byla moje prvotina a hned jsem byla uchvácena stylem vyprávění a popisem! Bylo to tak dokonalé! Nebylo zde žádné místo pro pochybnosti, všechno dávalo smysl, bylo to propracované a zároveň se to četlo lehce a samo.

Je to hrozně zajímavý příběh a podle mě má také nějaké střípky založené na skutečných příbězích, protože, ač je to hrozné, tohle se taky někdy někde občas děje! Je to nepředstavitelný, ale nejspíš je to tak.

Musím také říct, že Rosemary mi přišla trochu pomalejší. Já jsem tušila, vlastně skoro věděla, o Minnie a Romanovi skoro hned, že to oni budou tím hlavním tahounem. Při asi tak druhé zmínce o Minnie, jsem si dokonce myslela, že je čarodějnice!
Ale z Rosemary jsem byla často zklamaná.. že jí některé věci nedošli! Já jsem něco věděla ještě než to autor tak okatě naznačil, že to ani jinak být nemohlo.

Když jsem dočetla, byla jsem v šoku, a taky jsem se dost smála. Protože TOHLE jsem opravdu nečekala, ale zároveň jsem byla zklamaná, že je konec. A pak jsem si ráno přečetla, že druhý díl je! Tak ten prostě musím mít!!!
Těším se, až se vrhnu, pokud seženu, Rosemary a její syn - to je totiž druhý díl, nebo spíš závěrečný díl. A tady bych se mohla dozvědět, jestli se to všechno odehrálo doopravdy nebo jen v hlavě Rosemary. Protože v tomhle je to trochu nejasné, zřejmě je to autorův záměr, ale rozhodně to nevadí! Pokud druhý díl bude jako tento, tak nemám co víc říct!
Za mě.. rozhodně doporučuji!

*STEPFORDSKÉ PANIČKY*
O proti Rosemary jsou paničky prostě nijaké. Nudné. Bez akce. Žádný zvrat. Ani malinké překvapení.
Jsem ráda, že jsem si prvně přečetla Rosemary, protože kdybych začala číst jako první paničky už bych se k Rosemary nedostala, proto by mě to odradilo (nebo aspoň do té doby, než bych si přečetla o čem to je - asi).

Prostě život ženušek v domácnosti. Ze začátku mi to hodně připomínalo seriál Zoufalé manželky, ale tam se alespoň něco dělo!

Alespoň vím, že ani filmové zpracování vidět nechci, protože nemám důvod. Rozhodně by mě to nebavilo. Opravdu mě tohle dílo skoro až zklamalo.
Samozřejmě nelze opět nic vytknout popisu - domácnosti, Stepford, ženy.. vše je perfektně popsáno, ale to opravdu příběh nezachrání - a že by to potřeboval!

Doporučení: čtěte Rosemary, to rozhodně ano!!
Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář