Jdi na obsah Jdi na menu
 


24. května 2017 - Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

30. 10. 2017

Autor >> Ransom Riggs
Originální název >> Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Žánr >> Horor, Fantasy
Překlad >> Bronislava Grygová
Vydáno >> v r. 2012
Nakladatelství >> Jota
Počet stran >> 358
Obal >> René Senko

Sirotčinec jsem si dala do výzvy jako knihu, která se odehrává na ostrově, protože jsem nechtěla klasickou robinsonku ani nic podobného. Chtěla jsem vynechat trosečníky a ten známý příběh, který má tolik variant, až to hezký není. Chtěla jsem něco jiného, ale jsem ráda, že jsem si vybrala Sirotčinec, protože to byla trefa!
Jen mě mrzí, že mám sérii ve čtečce. Kdybych měla knihy byl by zážitek stoprocentní a mnohem lepší, ale na druhou stranu si říkám, jak jsem ráda, že jsem sérii objevila a mám ji alespoň v elektronické podobě!

***


Nápad skvělý, zpracování obohacené o fotografie a ručně psané dopisy, to je prostě pecka! Když jsem to prvně viděla, mé srdce opět zaplesalo! Jsem z toho úplně unesená!

Jen v příběhu mi kapku nesedí reakce otce na to, že Jacob se celé dny toulá po cizím ostrově, z pohledu otce, sám. Po snídani se vytratí a vrátí se po večeři a otci je to v podstatě jedno. Ze začátku se stará jen o ty ptáky a aby měl jejich dobré fotky, později už je na Jakea, jako správný otec, přísnější a chce vědět, kam chodí, s kým se stýká a co celý den dělá, ale stejně mi to z mého pohledu přijde málo. Později Jacob kolikrát, skoro pravidelně, najde otce dole v hospodě, před sebou několik vypitých piv, nepřítomné reakce na Jacobovy otázky a povídání mu taky nepřidávájí na rodičovství.

Věc druhá je vztah Jacoba a Emmy. Na první pohled se může zdát, že jsou stejně staří a mají hodně společného. A ano, mají hodně společného. Oba milovali Aba Portmana - Jacobova dědečka! A to, že Emma a Jacob spolu mají něco, čemu se dnes říká "začínáme spolu chodit", mi přijde trochu moc, protože je v podstatě asi o 70 let starší než Jacob a kdoví, jaký vztah měla s Abem. A vlastně by klidně mohla být Jacobova babička!

Popis osob a míst skvěle dokreslují fotografie. Líbí se mi ostrov i velký dům. Líbí se mi atmosféra, napětí, vykreslené pocity. Líbí se mi všechno!

***


Měla jsem na Sirotčinec velké nároky a očekávání, a bála jsem se, že budu zklamaná, ale nejsem. Ani trochu! Knihu vřele doporučuji. Trochu mi připomíná Stroj času od Wellse. Tam se taky vyskytuje cestování v čase a příšery a prostě mi to clekově přijde podobné. Což nevadí, zdá se, že mám tento žánr opravdu ráda!

Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář