Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. října 2017 - Pohorská vesnice / V zámku a podzámčí

15. 11. 2017

Pohorská vesnice / V zámku a v podzámčí

Autor >> Božena Němcová
Vydáno >> 1981
Žánr >> Román
Nakladatelství >> Československý spisovatel
Počet stran >> 302
 
Pohorskou vesnici jsem četla už dřív, takže si o tom můžete přečíst tady. Jedná se o ilustrované vydání z úplně jiné řady. Ilustrace tomu vždy dodají to něco navíc!
 
V zámku a podzámčí
Už z názvu je jasné, že se bude hlavně jednat o rozdílnost lidí žijících na zámku a lidí, kteří jsou v podstatě poddaní.
Na začátku se seznamujeme s tím, jak vlastně šlechta přišla ke svému panství. Rodina, kolem které se odehrává hlavní linka, Skočdopolova přijde k panství a titulu tak, že pan Skočdopole si vše koupí. Jeho žena však není spokojena ani s tím, a musí mít nové jméno, tak si ho jednoduše pořídí.
Kolem paní se motá také komorná Sára, vypočítavá duše, které jde o vidinu vlastního blaha, a Klárka, dcera klíčnice, která je opakem Sáry.
Pak je tu Vojtěch, který se nakonec stane opatrovatelem psíka Joli, když hned ze začátku přijde o svou rodinu a pod ochranná křídla si ho vezme nejprve krejčí Sýkora a následně se dostane do zámku.
Mezi chudinou se šíří cholera a samozřejmě se dostane i do zámku.
Ke konci příběhu paní zaslechne, jaké má Sára plány a nechá ji z domu vyhodit. Pak odjíždí do Itálie, aby se zotavila. A jelikož si oblíbila Vojtěcha, nechává mu doma peníze, aby se chlapec stal lékařem, jak si přál.
 
Nejprve se mi kniha zdála smutná a krutá, ale takový ten život prostě byl. Krutý a nespravedlivý. Ale nakonec vše dobře dopadne. I když mi celou dobu bylo líto Vojtěcha.
 
Tento příběh není tolik bohatý na popis míst a osob, jak jsem u paní Němcové zvyklá, ale i tak je to moc pěkné čtení. Styl je pro autorku klasický, na ten jsem zvyklá, přeci jen jsem už něco přečetla. Ale na druhou stranu... není to příběh, ke kterému bych se třeba někdy vrátila. To už mi opravdu přišla lepší Pohorská vesnice, například.
 
Každopádně čtěte dál a dál!
Nikys
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář