Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. května 2017 - Salomea

30. 10. 2017

Salomea

Autor >> Alexand Veltman
Překlad >> Anna Nováková
Originální název >> Priklučenija, počerpnutyje iz morja žitějskogo - Salomeja
Nakladatelství >> GICHL, Moskva 1957 / Lidové nakladatelství 1969
Ilustrace >> Josef Liesler
Počet stran >> 444

Pro toto dílo je typické rychlé střídání obrazů děje. Kasárny, krčmy, statek, moskevský palác, vězení, cestování v bryčkách a kočárech.
Máme tu opět dva hlavní hrdiny - Salomeu a Dmitrického. Otázka zní jasně. Budou ti dva nakonec (taky) spolu?
Samozřejmě je tu spousta dalších, navazujicích linií, další spletité vztahy a nepředvídatelné údálosti. Je to kniha plná překvapení, dramatu a někdy i vtipných situací (ty situace samozřejmě ve světě knihy vtipné nejsou, mohou však připadat vtipné čtenáři), spousty převleků a falešných jmen. Člověk musí číst opravdu pozorně, aby se do toho nezamotal.. Občas jsem si musela poskočit o řádek výše, abych se chytla, ale stojí to za to.
Kniha je to velmi pěkná, krásně napsaná. Obsahuje také pár francouzských vět (ó, jak jsou všichni světaznalí) a k nim samozřejmě na konci stránky překlad. Působí to velmi pěkně.

Jsem ráda, že jsem se k Salomee vrátila. Vřele doporučuji všem přečíst tento román od ruského spisovatele, který u nás není až tak známý. Opravdu to stojí za to a litovat nebudete!
A konec je až do poslední stránky nejistý. Což je skvělé! Dočetla jsem asi před 14 dny a až teď jsem se k tomu dostala, abych si to zapsala do "čtenářského deníčku" :-)
Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář