Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. dubna 2017 - Pepánek Nezdara

30. 10. 2017

Pepánek nezdara

Autor >> Franta Župan
Ilustrace >> Vlastimil Rada
První vydání >> 1967
Žánr >> Dobrodružné, Pro děti a mládež
Nakladatelství >> SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy

Počet stran >> 206

Nejenže mě to velmi pobavilo po grafické úpravě mojí mamky v letech typuju kolem mateřské školky, ale pobavilo mě to i po stránce čtenářské.
I když je to vlastně typicky klučičí, taková rošťácká, knížka, velmi mne bavila. Vrátila mne zpět do dětství, kdy jsme také vyváděli lumpárny, hráli si na dospěláky, na koně, lezli po stromech, rodiče nám nerozumněli... Vidím to teď zpětně a Pepánkovi myšlenky, jako by byli moje myšlenky před 20 lety. Prostě kouzelné.

Nejde tu jen o Pepánkovi lumpárny, hry s kamarády, ale také o rodinný život, zmínka je také o školní výuce. Z popisu života lidí, jsem si udělala představu, že to nebylo lehké.
Mám ráda knihy, kde je barvitě vykresleno prostředí a osoby popsány skoro do detailu. Je tomu tak i v případě Pepánka. Je skvělé, když se začtu do knihy a dokážu příběh v podstatě prožívat s hlavním hrdinou. S napětím čekat, jaký trest Pepánek dostane od mminky a tatínka. Jak dlouho vydrží chodit po okolí a hledat si službu. Líbí se mi to, když zjistil, že doma je doma a ze služby se vrátil i dokonce s vydělanou zlatkou.

Doporučuji číst v dětství, předčítat dětem, přečíst i v dospělosti. Moc hezky zpracované myšlenky dítěte. I to, jaký život ve skutečnosti byl v dřívějších dobách.

Za mě palec hore!
Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář