Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. dubna 2017 - Markéta Lazarová

30. 10. 2017

Výsledek obrázku pro markéta lazarová

Autor >> Vladislav Vančura
Portrét autora >> Rudolf Klimovič
Nakladatelství >> Československý spisovatel
Vydáno >> 1973
Počet stran >> 180
Série >> Slunovrat - malá řada

Neskutečně drsné, studené prostředí, až skoro syrové, což jde se středověkem ruku v ruce. Do tohoto období spadá celkem dobře i to, že loupežníci unesli dceru z vyšší vrstvy, to je všechno v pořádku. Opakované znásilňování.. no dobře, v té době to asi bylo "normální". Ale co nedokážu pochopit je to, jak může opakované znásilnění v někom vzbudit lásku? Navíc TAKOVOU lásku?
Přiznám se, že o feminismu moc nepřemýšlím... ale tohle mohl napsat jedině chlap.
Banda loupežníku unese Markétu, jeden si ji vybere a ten ji ubližuje takovým způsobem, že Markéta pak sotva chodí a přežívá.. a v ní to k němu vzbudí lásku? No pardon?! To se mi moc nezdá. Jistě, je to psané z pohledu muže, nicméně se tohle nemůže snad nikdy stát. (Ale nikdy neříkej nikdy, já vím, ale stejně!) A snad ani chlapa by tohle nemělo napadnout.
A ještě navíc to, jak to všechno nakonec dopadne!

Nevím ani, jak mám tuto knihu zhodnotit. Je to určitě zajímavý pohled na podobné situace v době středověku. Popis osob i prostředí byl pěkný, dokázala jsem si představit, jak lidé vypadají, i to skoro krvavé prostředí. Ale počínání loupežníků vůči Markétě, i ostatním ženám, dílo v mých očích hodně sráží.

Ženy nejsou věci, kde bychom bez nich byli?!
Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář