Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. srpna 2017 - Pohádky bratří Grimmů

7. 11. 2017

Související obrázek

Autor >> Jacob Ludwig Karl Grimm, Wilhelm Karl Grimm
Originální název >> Kinder- und Hausmärchen, gesammelt durch die Brüder Grimm
Překlad >> Marie Kornelová
Vydáno >> 1969
Nakladatelství >> Albatros, nakladatelství pro děti a mládež, Praha
Žánr >> Pohádky
Ilustrace >> Trnak Jiří, Blažek Jiří
Počet stran >> 356

V této knize je spousta krásných pohádek, které všichni známe, ale známe je upravené, něco přibylo, nebo ubylo. Ale originál je jen jeden - Grimmovský! Ani jsem netušila, kolik pohádek od Grimmů vlastně znám!
Každá má něco do sebe, svoji pravdu, svůj kouzelný příběh. Každá pohádka je svým způsobem neuvěřitelně nadčasová a to je na tom nejkrásnější... i když je to přes 200 let, co bratři Grimmové vydali první sbírku pohádek, mnoho věcí se změnilo, posunulo kupředu, ale závist, zloba, zášť a pýcha jsou stále mezi námi a stále nás pokoušejí a svádějí ke špatnostem, ale je tu také pravda, láska, víra, věrnost, odhodlání, síla a spravedlnost, aby to vyvážili a zachránili nás od kotle pekelného (i když.. asi jak koho).

Jsou to velmi staré příběhy, ale velmi dobře se dají přenést do dnešní doby. Při čtení těchto pohádek jsem si často uvědomila, že se to vlastně děje pořád. Některé věci se staly mně, mým blízkým a přátelům. A pak si člověk uvědomí, co mohl udělat jinak, co se všechno mohlo stát a že to mohlo všechno dopadnout jinak. A to v pohádce nejde, tu už nikdo nezmění.
Je dobré brát si z pohádek poučení. Většinou je v nich alespoň zrnko pravdy. Maličký střípek, který byl skutečností. Vyplatí se číst pohádky a vyvarovat se chyb.

Nebudu říkat, která pohádka se mi líbila nejvíc a která nejméně. Taková není. Každá je něčím zvláštní. Některé si jsou podobné. U některých jsem se musela opravdu smát. Ale všechny nutí k zamyšlení...

Čtětě pohádky!
Nikys

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář