Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. dudna 2017 - Milenec Lady Chatterleyové

24. 10. 2017
Autor >> David Herbert Lawrence
Originální název >> Lady Chatterley´s Lover
Překlad >> František Vrba
Žánr >> Román, Světová literatura
Počet stran >> 352
Vydáno >> 2008
Nakladatelství >> Academia
 
Rory´s Book Club >> 5/200

Už podle názvu jsem měla jistou představu, jakým směrem se kniha bude ubírat. Ve většině případů, co se knih týče, mi chvíli trvá, než se do ní začtu, utopím se v příběhu. Stejně tak tomu bylo i u příběhu Connie, Clifforda a Olivera.

Nebudu sem psát, jak to dopadlo nebo nedopadlo, možná to ještě někdo z vás nečetl, tak vám nechci ubírat šanci na překvapení, nebo možná na očekávaný závěr.
K závěru knihy můžu napsat to, že nemám ráda otevřené konce - i když to není přesný popis závěru této knihy.

Na dobu, kdy byla kniha vydána, je to velice odvážné, až provokativní dílo. A jistě, i dnes by se našlo pár jedinců, kterým by se způsob psaní a celková kniha nelíbila, byli by rázně proti. Ale mě se to moc líbilo.
To, jak dva hlavní hrdiny rozlišuje i sbližuje jejich mluva. Connie mluví krásným, lehkým, spisovným jazykem, zatímco Oliver používá vulgární výrazy, hrubou mluvu - já si při čtení představovala, že mluví skoro až chraplavým, drsným hlasem.
I celkový námět, i když z vlastní zkušenosti to neznám. Velmi se mi líbí popis té doby, popis osob s jejich charakterovými vlastnostmi. Popis míst, občas mi připadalo, jako kdybych na těch místech skutečně byla. Třeba chata v lese - tu jsem si představila, myslím, naprosto dokonale!

V roce 1928, kdy byla kniha vydána, byla jistě považována za erotický román. Dnes je doba jiná, nicméně mezi povinnou četbu na základní školy bych ji jistě nezařadila. Možná tak do vyšších ročníků střední školy, protože tu nejde samozřejmě jen o ten sexuální koncept, ale i dobu samotnou - jaké byli poměry v tomto období, u nás prvorepublikové.

Je to vlastně nadčasová kniha. Změnilo se oblékání lidí, životní styl, dopravní prostředky a vůbec prostředí. Ale lidské myšlení, touhy, neukojené potřeby, mužské ego dosahující nebeských výšin, potřeba svěřit se, mít v někoho důvěru, milovat.. to všechno přetrvává dodnes. Například dnes by Connie dávala znamení pomocí SMS, nebo zprávy na fejsu či podobné appce, namísto tehdejšího, tuším, že to byl nějaký šátek, nebo jiný kousek látky.

+ kniha se mi četla lehce, v podstatě to šlo samo
+ 3 hlavní postavy, pár vedlejších postav - přehledné
+ vykreslení doby, vrstev, způsobů, oblékání, myšlení
+ až drsná rozdílnost dvou lidí, kteří si k sobě našli cestu

- chvíli trvalo, pár stránek, než jsem se začetla
- závěr

= hodnotím velmi pozitivně a vřele doporučuji k přečtení
Nikys Booklover

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář